In je badkamer begin je de dag en eindig je hem ook. Het moet er daarom wel een beetje gezellig en comfortabel zijn. Maar is een verbouwing echt nodig, of kun je er zelf ook wat moois van maken? Een nieuwe badmat, handdoeken en een lekkere zachte badjas doen wonderen. 's Morgens om je op te frissen, 's avonds om lekker bij te komen.

Kwaliteits badmat


Om te beginnen is een badmat, liefst in dezelfde kleur als je handdoeken, washandjes, gastendoekjes en badjas, een aankoop waar je blij van wordt in je badkamer. Een badmat verhindert dat je uitglijdt nadat je met natte voeten uit het bad of de douche stapt. Ook is een badmat lekker warm aan je voeten in de winter. Een derde reden om een badmat te nemen: het maakt van je badkamer ook echt een badkamer, in plaats van een wasruimte. Je brengt er meer uurtjes in door dan je denkt. Met een badmat zo mogelijk nog meer.

Zachte verlichting


Maar niet alleen een badmat maakt van je badkamer een ruimte waar je tot rust komt. Het is geen hogere wiskunde om een dimmer op de lichtknop aan te brengen, of op een andere manier het licht sfeervoller te maken. Lampjes met een lager wattage indraaien bijvoorbeeld. 's Morgens kunnen je ogen dan rustig wakker worden en 's avonds kom je langzaam weer in de slaapstand. Geen budget om dit te realiseren? Zet dan naast je bad een bordje of schaaltjes met waxinelichtjes neer. Doe dit wel op een veilige plek!

Badjas


Een zachte badjas, vervaardigd van badstof van goede kwaliteit, geeft dat echte luxe hotel-gevoel. Lekker gebadderd of gedoucht, geurtje op, haartjes geföhnd of in een handdoek gewikkeld en dan in de lekkere zachte badjas kruipen om in bed nog een serie te kijken. Koop er een decoratieve (deur)kapstok bij om ze kwijt te kunnen.

Zachte handdoeken


Naast de badjas en badmat zijn bijpassende handdoeken, netjes opgevouwen en opgestapeld in een staande kast, een lust voor het oog in je badkamer. Zeker als ze in dezelfde kleur als de badmat zijn. Gun jezelf een extra handdoek als je je haar gewassen hebt en hang ze naderhand uit om de kwaliteit te behouden en geen vervelende geuren in je wasmand te krijgen. Ga er niet op staan, daar heb je immers de badmat voor.

Gastendoekjes en washandjes


Badjas, handdoeken, badmat, het zijn allemaal geen enorme investeringen en toch wordt je badkamer er een stuk gezelliger door. Denk trouwens ook aan nieuwe washandjes en gastendoekjes. Deze zijn handig om je even snel op te frissen als je geen tijd hebt om te douchen. Al is dat een kwestie van iets eerder de wekker zetten.

Doucheradio of bluetoothspeaker


Zongen we vroeger onder de douche a capella het hoogste lied, tegenwoordig is een bluetoothspeaker of doucheradiootje een ander hulpmiddel om je stembanden te trainen. Ook deze apparaten moet je natuurlijk op een plek neerzetten waar geen water bij komt. Wat is er lekkerder dan douchen en daarbij een Italiaanse klassieker (O sole mio of Volare), een Hollandse meezinger (Alles kan een mens gelukkig maken) of een echte oppepper (Shake it off of Can't stop the feeling) ten gehore te brengen? Het galmt zo lekker in de badkamer.

Planten


Sommige planten doen het prima in vochtige ruimtes met weinig licht. Google eens op 'plant' en 'badkamer' en er gaat een wereld voor je open van decoratieve flora die de badkamer echt opknappen. De drakenplant, Aloë Vera of Kentia-palm zijn in ieder geval geschikt. Denk eraan dat een badkamer, planten of niet, goed geventileerd moet worden. Even een raampje openzetten is vaak al genoeg.

Kortom: verbouwen is niet altijd nodig


Er hoeft dus geen grootscheepse en dure verbouwing aan te pas te komen om meer te genieten van je badkamer. Het is ook een stuk duurzamer om goed te kijken wat er weg moet en wat nog mee kan. Als de boel echt verouderd is en daarom niet veilig - denk aan elektra - dan is een verbouwing geen overbodige luxe. Maar haal hem eerst leeg, strip alles, maak de muren en vloer goed schoon en kijk dan opnieuw. Die ene badmat, het radiootje, een knalgroene plant of ander accessoire maakt uiteindelijk vaak het verschil.