De badmat is praktisch onmisbaar in je badkamer. Voor wastafel, douche, bad of toilet moet het comfortabel en praktisch zijn, zonder daarbij de esthetiek te vergeten. De badmat is een accessoire die verstandig moet worden gekozen, omdat het veel verschillende functies heeft. Hoe kies je de juiste badmat voor jouw huis?

Voorkom val- en slippartijen


Het belangrijkste doel van een badmat is om vallen en uitglijden in bad te voorkomen. Een badkamertapijt van slechte kwaliteit kan de bewoners van het huis in gevaar brengen. De meest kwetsbaren zijn kinderen en ouderen. Met de juiste badmat kan je de kans op een val bij het verlaten van het bad en de douche tot een minimum beperken.

Veiligheid is troef


In de directe afvoer van het bad moet een eerste badmat worden gelegd. Wees voorzichtig bij het investeren in een antislip badkamermat. In feite hebben de meeste badkamer- of douchematten een antisliplaag die aan de vloer blijft kleven, zodat ze niet wegglijden als je er op stapt. Anderen hebben zuignappen voor een betere aarding. En dat is maar goed ook, want tegels blijken in natte toestand vaak een glibberig materiaal te zijn.

Een goede badmat helpt water absorberen


Een goede badkamermat absorbeert het water dat van je lichaam valt als je uit de douche of het bad komt. Het absorbeert echter ook het opspattende water tijdens het baden. Kies een absorberende badmat die ook stevig is en bestand is tegen de extreme wasbeurten waar je hem doorheen gooit. Badkamertapijt dat aldoor nat blijft is kwetsbaar voor schimmels en andere bacteriën. Was de badkamermat om hygiënische redenen daarom regelmatig.

Geniet van comfort


De badmat komt niet in direct contact met de vloer. Meestal is de badkamervloer betegeld en daardoor koud aan de voeten. Met een heerlijk zachte badmat voorkom je dat ongemakkelijke gevoel van kou als je uit de douche komt.

Verschillende materialen en hoe ze te verzorgen


De badmat moet eenmaal per week in de machine worden gewassen op 40°C om bacteriën te verwijderen. Je hebt baat bij een gematigde centrifugeercyclus (800 tpm) en een krachtige droger. Het is mogelijk om je badmat tegelijk met je badkamerpakket te wassen, zolang het maar dezelfde kleur heeft om het risico van kleurvlekken te voorkomen. Over het algemeen moet je je oriënteren op de waslabels en het programma kiezen op basis van de vezel van je badmat. Een badmat kan in verschillende materialen verkrijgbaar zijn.

Goed absorberende katoenen badmat


Katoen is een natuurlijk materiaal, werkt zeer absorberend en voelt zacht aan. Daarom wordt het vaak gekozen voor de badkamer. Net als badhanddoeken kunnen matten die van dit materiaal zijn gemaakt op hoge temperatuur worden gewassen, waarbij hun oorspronkelijke kleuren behouden blijven. De dikte van zo een badkamermat garandeert zijn weerstand in de loop van de tijd. Hoe dikker de badmat, hoe groter de kans dat hij beter op zijn plaats blijft liggen.

Sneldrogende badmat van synthetische materialen


Polyester, de synthetische stof die voornamelijk voor badkamertapijten wordt gebruikt, heeft als voordeel dat het wasbaar is en snel droogt. Het wordt vaak gebruikt om er dikkere badmatten van te maken.

Badmat van natuurlijke vezels voor allergische mensen


Zowel bamboe als kokosvezels of riet zijn geschikt in de badkamer van mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Deze materialen voelen echter minder comfortabel aan. Om hygiënische redenen moeten ook de onderhoudsomstandigheden worden gecontroleerd.

Diverse maten en vormen voor je badmat


Dat de badkamermat niet alleen een handig of zelfs onmisbaar accessoire is, lijkt duidelijk. Om het harmonieus in je interieur te laten passen, moet je wel rekening houden met de kleur, vorm en grootte. Over het algemeen moet je de regel hanteren dat het oppervlak van een mat niet groter mag zijn dan een kwart van de kamer. Anders kan het tapijt de indruk wekken de kamer te verstikken. Voor een badkamermat geldt dat de mat groot genoeg moet zijn om het hele oppervlak voor de douche of het bad te bedekken en daarmee elk risico op vallen te voorkomen.

Kies de juiste afmetingen voor je badmat


Vermijd badkamertapijten die te groot zijn voor een kleine badkamer of te kort voor een dubbele wastafel. De meest voorkomende afmeting voor een badkamer is 50×80 cm, ideaal om voor een wastafel te plaatsen, maar er zijn ook modellen met een lengte tot 120 cm. Vergeet niet om je ruimte op te meten voordat je een badkamermat koopt. Zo ben je er van verzekerd dat je een badmat in de juiste afmeting koopt.

Variëren met de vormen


Rechthoekige badkamertapijten zie het meest, maar je vindt natuurlijk ook de ronde of vierkante badkamermat en dat maakt het mogelijk om meerdere variaties te maken. Er zijn ook voorgesneden badkamermatten die direct rond de gootsteen worden geplaatst. Ze besparen ruimte in krappe badkamers maar zorgen er ook voor dat er geen spetters op de vloer verloren gaan.

De badmat: een decoratief accessoire


Gelukkig is een badkamertapijt niet alleen een handig en functioneel object. Het is ook een geweldig accessoire dat een volwaardige plaats zal krijgen in de inrichting van je badkamer. Wil je een vleugje kleur? Kies voor een bordeauxrood, limoengroen, turkooisblauw of fuchsiaroze badkamertapijt! Er zijn alle soorten en tegen alle prijzen. Houd je meer van een badmat met een patroon? Kies er eentje met een decoratie geïnspireerd door de natuur.

Basisprincipes bij het kiezen van de kleur


De concepten warme en koele kleuren zijn bij haast iedereen bekend, maar wat je misschien niet weet, is dat ze hun eigen specifieke kenmerken hebben. Een licht, gedempt gekleurd badkamertapijt zal een rustige sfeer creëren en toch discreet blijven. Een badkamermat met felle kleuren en sterke contrasten zal dan weer veel dynamischer en warmer zijn.

Er zijn er duizenden kleuren, designs, maten en materialen voor de badkamermat. Die moet niet alleen functioneel zijn, maar vooral ook aangenaam voor de voeten. Kortom, de badmat is super praktisch en leuk om extra sfeer toe te voegen aan je interieur!