De badkamer is een geliefde ruimte in huis voor veel mensen. Je kunt er tot rust komen, bijvoorbeeld na een lange werkdag. De ruimte wordt vaak gebruikt. Dan is het dus ook belangrijk als je de juiste attributen bij de hand hebt wanneer je in bad gaat of gaat douchen. Een badmat is een voorbeeld van een zeer belangrijk attribuut. We gebruiken ze al heel lang en er zijn steeds meer varianten te vinden, maar welke zijn nu echt aan te raden?

 

Functies en voordelen van de badmat

Een badmat heeft ontelbaar veel nuttige functies. Eentje hiervan is het voorkomen van uitglijden op gladde, gecondenseerde tegels bij het uitstappen uit bad. Zoals eerder genoemd is een badkamer geliefd, maar het kan ook gevaarlijk zijn nadat er wat stoom door de ruimte is gegaan. Een goede badmat met antislip is dan een goede keuze. Daarnaast zorgt een badmat voor extra sfeer en een huiselijker gevoel. Tot slot geeft het een prettig gevoel aan de voeten. Niemand wordt blij van een koude vloer na een warm bad of een warme douche, dus dan is een badmat ook een toevoeging aan de kamer.

 

Soorten badmatten

Veel functies dus, maar ook veel verschillende soorten. Over het algemeen wil je niet veel werk aan zo'n mat hebben. Dit betekent dat het een onderhoudsvriendelijke soort moet zijn, maar ook kwalitatief goed. Denk hierbij aan zaken als: kan dit materiaal in de wasmachine? En geeft het een extra touch aan de ruimte? Heeft de mat een antislip functie zodat deze niet verschuift? De beste opties om deze redenen zijn:

- Houten/bamboe badmat

Ja, je leest het goed, een houten badmat. Dit materiaal is zeer stijlvol en werkt goed in combinatie met vloerverwarming. Onderop zitten rubberen ringen of noppen die zorgen voor de antislip. Het hout of de bamboe is behandeld en gaat dus niet rotten of schimmelen. Een nadeel kan zijn dat eventueel vuil en zeepresten lastiger te verwijderen zijn vanwege het feit dat hout en bamboe niet in de wasmachine kan.

- Katoenen badmat

Katoen neemt vocht ontzettend snel op en voelt heerlijk aan de voeten. Vaak kan katoen in de wasmachine en zijn ze verkrijgbaar met antislip. Een katoenen badmat kun je na gebruik ook even ophangen om te laten luchten.

- Microvezel badmat

Dit materiaal staat erom bekend zeer comfortabel te zijn door de zachtheid. Microvezel absorbeert water snel en kan gewassen worden in een wasmachine. Ook deze matten zijn verkrijgbaar met antislip en in alle soorten en maten. Een bijkomend voordeel is dat microvezel slijtvast is en dus onderhoudsvriendelijk.

- Acryl badmat

Ieder materiaal heeft een eigen, uniek voordeel. Bij acryl is dit het vasthouden van warmte voor het behoud van warme voeten. Verkrijgbaar met antislip. Acryl kan in de wasmachine en is er in verschillende kleuren en maten. Om frisheid te behouden kun je de mat ook eventjes ophangen na gebruik.

- Polyester badmat

Dan is er de mat van polyester. Ze worden aanbevolen door het lange behoud van kleur. Ook zijn ze erg slijtvast. Polyester mag gewassen worden en wordt verkocht met antislip. Met polyester heb je oneindig veel keuze qua kleuren, stijlen en maten.

- Rubberen badmat

Je kunt ook voor een simpeler en buigzamer exemplaar gaan. Deze zijn altijd compleet antislip, maar wel een stuk minder stijlvol en comfortabel. Ook kan rubber niet zomaar in de wasmachine. Wel kun je ze reinigen met zuiveringszout, dit doodt bacteriën.

Conclusie: Voor ieder wat wils. Het ligt er maar net aan wat je belangrijk vindt en wat je budget is. Er zijn kwalitatief goede matten vanaf een tientje en dit kan oplopen tot aan 50 euro. Hoe meer voordelen en hoe groter de maat, hoe duurder.

Wat je nog moet weten over de aanschaf van een badmat

Belangrijk om bij stil te staan voor je een mat aanschaft zijn zaken als kinderen, wensen en budget. Wat wil je, hoeveel geld wil en kan je eraan uitgeven, zoals eerder benoemd. Maar heb je kinderen en vinden zij in bad of in de douche gaan niet prettig, dan kan iets kleins als een vrolijk gekleurde badmat net dat verschil maken. Ook is het voor hen een stuk veiliger om een badmat naast bad en douche te hebben, aangezien kinderen het gevaar nog niet altijd inzien. Veel sfeervolle en comfortabele douche -en badder avonturen gewenst!